Kuat dan Bangkitlah

Kat surau.

Antara waktu maghrib dengan isyak.


Semua tengah buat hal masing-masing
baca al-Quran, solat sunat...

While me...
sitting beside the wall
not knowing what to do...
I fought with my own feelings..
I was tired..
tired with homeworks..
tired with extra classes...
tired with school's hope...

And I cried..
hoping that all the worries in mind
will gone..
..
.

Prep malam.

Classmates busy study.
Aku???
Satu benda pon aku tak study lagi.
So, aku ambil keputusan nak belajar + cari ketenangan kat luar
ya.. kat meja batu luar tu. takda lampu nak belajar macam mana
Aku termenung lagi..
sejak trial spm yang kedua
aku mula pasrah..
aku penat..
macam semua yang aku belajar aku dah curahkan kat trial second
Aku dah jadi malas nak spm.
Aku tak nak study.. lantaklah dengan result aku
Mood spm aku dah hilang..
....
..

Balik dorm.

Call ibu.
Ibu suruh aku belajar betul-betul.
Dapatkan straight A.
Kalahkan adik-beradik aku..
Aku terdiam...
Habis call, aku lari pergi dorm Matus

Jumpa Matus.
Aku nangis lagi...

"Syima, kenapa ni?" Matus mula risau.

Aku makin nangis.. gembengnya seorang Hasyimah 

"Weyh, cakaplah kenapa?" Matus tanya lagi.

Aku tarik nafas dalam-dalam. Aku cerita semuanya...
Tentang aku dah takda mood nak spm..
Tentang harapan cikgu..
Tentang harapan ibu dengan ayah..

"Aku tak mampulah..Harapan tinggi sangat".. Aku balas.

Matus senyum..
"Diorang takkan berharap kalau kau tak mampu tunaikan..."

Aku pandang muka Matus..
Aku tersentuh dengan kata-kata dia..
Aku nangis lagi...







Menangislah kalau itu mampu kurangkan beban kau.
Menangislah kalau dengan tangisan kau akan kembali tersenyum.
Menangislah kalau itu boleh buat kau akan lebih bersemangat.
Semoga dengan tangisan itu mampu jadikan kau seorang yang kuat.


Cukup-cukuplah nangis tu..
dah....
Dah tiba masa untuk kau bangkit
Bangkit jadi diri kau yang lebih kuat
Aku doakan kau dan aku sama-sama kuat,okay?💪




0 comments:

Post a Comment

Labels

News

Nurha Ismail. Powered by Blogger.